10 неща, които високопродуктивните хора не правят.

Highly Productive People

Високопродуктивните хора знаят изкуството на постигане на цели – дайте им някакъв краен срок и те ще приключат преди да можете дори да попитате за това. За да увеличите производителността си и да извлечете повече от времето си внимавайте за тези 10 неща, които високопродуктивните хора не правят:

1. Те не водят война с електронната си поща.

Високо производителните хора не прекарват часове всеки ден погълнати в своята пощенска кутия, отговаряйки на имейл след имейл. Те разбират, че електронната поща е просто инструмент за кореспонденция и се стараят да прекарват минимално време в управление на пощенската си кутия. Така им остава повече време да се фокусират на по-важни неща.
Истината е, че освен ако не сте в секретар или човек, който обслужва клиенти то вие имате малко основания да прекарвате твърде много време в електронната си поща. Това е, защото ефективността на вашата работа не се измерва с броя на изпратените имейли – най-вероятно тя се измерва чрез някакъв постигнат резултат (например – брой направени продажби, изпълнен срок за изработка на уебсайт или програма), а имейла е само инструмент, който да ви помогне да постигнете целта. Помислете за това, по какво се оценява вашия труд на работното ви място и се придържайте към него.

2. Те не отлагат.

Смятате ли, че отлагате? Високопроизводителните хора не чакат до последния момент, за да се направи нещо. Вместо това те преценяват графика си ежедневно, набелязват заданията с крайни срокове и и ги изчистват възможно най-скоро, за да не справят с тях в последния момент под напрежение. Правенето на нещата в последния момент не само създава стрес, нарушава графика за следващия ден, но и предизвиква безсънни нощи…

3. Те не проверяват Facebook / Twitter по 20 пъти на ден.

Високопроизводителните хора не позволяват социалните мрежи да управляват живота им. Те са ограничили използването на социални мрежи – някои от тях дори нямат акаунт!
Oсвен ако не използвате социалните медии за вашата работа или бизнес, то най-вероятно вие не трябва да проверявате Facebook или Twitter по няколко пъти на ден. Веднъж на ден трябва да е повече от достатъчно, за да бъдете в течение на това, което се случва с вашите приятели и семейство. Наистина няма нужда да обновявате вашия Facebook и Twitter стена почасово, за да видите какво е ял вашия приятел за закуска или да публикувате селфи номер 100 за месеца. Използвайте времето да направите нещо по-конструктивно.

4. Те не се оплакват (твърде дълго).

Докато оплакването може да бъде временно облекчаване на напрежението, високопродуктивните хора знаят, че чрез оплакването не се постига нищо. Те се концентрират върху намиране на решения и работа върху проблемите отколкото да се оплакват.
Следващият път, когато решите да се оплаквате използвайте от 15 до 30 минути, за да поработите върху вашите проблеми. Всяка малка стъпка, която направите ви помага да извървите дълъг път.

5. Те не правят неща, които са само по спешност.

Високопроизводителните хора не правят неща само по спешност – те правят неща на базата на тяхната важност. Проблемът с повечето от нас е, че ние не даваме приоритети на задачите в плана – ние правим това, което ни идва на ум или каквото е най-отгоре на списък със задачи. Това обикновено означава да се правят спешните неща първо, които не непременно са най-важни.

6. Те не правят неща без да имат краен срок за тях.

Създаване на срокове (включително крайни срокове) е много важно правило за супер продуктивните хора. Високопроизводителните хора знаят, че правенето на неща без краен срок е формула за отлагане и закъсняване с проекти. Без краен срок те или ще вземат двойно от вашето време или никога няма да бъдат завършени. Следователно, те винаги определят ясна дата за краен срок за своите цели и задачи, и това включва определяне на време за постигане на малки цели по пътя.

7. Те не се опитват да правят всичко сами.

Високопроизводителните хора знаят, че те не могат да постигнат всичко сами, така че те не се и опитват да го направят. Те искат помощта на други хора – било то колеги, мениджъри, агенции или външни изпълнители, които да ги подкрепят в работата. В крайна сметка, никой човек не е самодостатъчен.

8. Те не си губят времето.

Високопроизводителните хора никога не позволяват на времето да се губи напразно. Всеки малък интервал от време, дори ако това са само пет минути е важен за тях. Те използват тези минути в графика си, за да свършат нещо, и те знаят, че тези няколко минути, когато се съберат, може да имат огромно влияние върху тяхната производителност.

9. Те не просто работят усилено, те работят умно.

Високопроизводителните хора знаят, че точно колкото е важно да работим усилено, толкова още по-важно е да се работи умно. Така че те търсят начини да направят нещата по-лесни и с по-малко усилия. Автоматизиране, разчитане на системи, делегиране, аутсорсинг и наемане на работници са различни стратегии, които те използват, за да се разтоварят от работа и да могат да се концентрират върху по-важните неща.

10. Те не работят безкрайно и без почивка.

Високопродуктивните хора не работят безкрайно и без почивка, защото те знаят, че това води единствено до преумора и отказване от всичко. Те разпределят времето така, че да получават достатъчно почивка всеки ден.

Comments are closed.