Подготовка за интервю

Подготовка за интервю

Когато Ви поканят за интервю, се подгответе добре преди него! Проучете в подробности компанията, състоянието й, служителите, интервюиращите… Всяка информация ще Ви е от полза. Използвайте LinkedIn, Facebook, Google… Но имайте едно на ум, преглеждайки форумите в интернет! Те могат да Ви дадат някои насоки, но само ако четете добре между редовете! Там надали ще откриете коментари от успешни, оценени от работодателя и доволни служители, които като правило запълват времето си с по-различни ангажименти от писане по форуми. Преди да тръгнете за интервюто, прочетете отново автобиографията, която сте изпратили, за да осмислите силните и слабите си страни и да се подготвите за евентуалните въпроси, който могат да Ви бъдат зададени. Предварително се подгответе с отговора на някой от тях:

1. Защо кандидатствахте за тази позиция?

2. Какво знаете за позицията, компанията ни, конкуренцията?

3. С какво ще допринесете на компанията ако Ви назначим?

4. Защо се разделихте с предишния си работодател?

5. Какви точно бяха задълженията Ви на предишната позиция?

6. Какви са силните / слабите Ви страни?

7. Какво постигнахте през този период? С какво се гордеете? Какво не харесвахте?

8. Ако заявите, че притежавате дадено качество – дайте пример за ситуация, в която сте го проявили?

9. Какво заплащане очаквате?

10. Какво очаквате да постигнете на тази позиция? За колко време?

11. Имате ли някакви въпроси към нас?

Важно е да помислите и да сте готови с примери от досегашния Ви опит, които демонстрират Вашите качества – трудни ситуации, конкретни задачи, вашите действие, резултатът от тях!
Задължително се подгответе с подходящи въпроси към отсрещната страна. Ако ги подберете добре, те ще покажат както Вашата заинтересованост към позицията, така и могат допълнително да демонстрират задълбочените Ви познания и интереси в съответната област.
Когато дойде време за самото интервю, облечете се подходящо за него. Външният Ви вид е първото нещо, което отсрещната страна ще забележи! Няма нужда да сте твърде официален, но обратното би било по-лошо. Планирайте си добре времето и тръгнете по-рано, за да стигнете навреме. „Навреме” означава 5-10 минути преди уговорения час за среща! По-добре Вие да изчакате, отколкото Вас да Ви чакат. Ако все пак виждате че закъснявате, обадете се веднага щом го осъзнаете (поне 10 минути преди уговорения час!) и предупредете отсрещната страна.

Comments are closed.